Gres Buizen

KERA.Base & KERA.Pro

Gres buizen

Voor de zekerheid, betrouwbaarheid en rentabiliteit in de afvalwatervoorziening produceren wij  Cradle to Cradle®-gecertificeerde gresbuizen en hulpstukken in eerste klasse kwaliteit met behulp van de meest geavanceerde procestechnologie. Onze systeemoplossingen vervullen de meest veeleisende behoeften voor milieuverantwoordlijkheid, duurzaamheid en een lange levensduur: bij de winning van natuurlijke grondstof klei door de efficiënte verwerking in een hoog-technologische productie, de professionele plaatsing, de meer dan honderd jaar durende operatie tijd tot aan honderd procent recycling.

Met innovaties en technische knowhow produceren wij in onze fabrieken gecertificeerde gresbuizen in een breed gamma van nominale diameters van DN 100 tot DN 800 en bouwlengtes tot 2,50 m voor gemeentelijke en industriële afvalwaterafvoer en voor de afwatering van privé-eigendommen. 

Voor de open constructie zijn er onze KERA.Base gresbuizen voor standaard gevallen en onze KERA.Pro gresbuizen voor speciale inbouwgevallen die bijvoorbeeld hogere draaglasten vereisen.  

Onze duurzame gresbuizen voldoen aan de hoogste eisen voor economische, veilige en duurzame afvoer van afvalwater door hun uitstekende eigenschappen zoals extreme duurzaamheid, absolute weerstand tegen fysische en chemische belastingen en permanente ondoordringbaarheid.

De gresbuizen en hulpstukken worden uitsluitend vervaardigd uit natuurlijke, recycleerbare grondstoffen. De milieuvriendelijke winning van de buismaterialen en de lange levensduur dragen bij tot de uitstekende grondstofefficiëntie van gresbuizen en maken ze tot de ideale oplossing voor een betere toekomst. Dit blijkt ook uit de Cradle to Cradle®-certificering voor een continue productcyclus. De gebruikte buizen en fittingen zijn na hun levensduur 100% recycleerbaar.

 

 

Toepassingsgebieden

De gresrioolbuizen voeren afvalwater en gemengd water af. Zij kunnen op de meest uiteenlopende gebieden worden gebruikt:

In normale en zeer drukke verkeerszones

  • Wegenbouw
  • Aanleg parkeergarage
  • Ontwikkelingsgebieden
  • Mijnbouwzones
  • Moerasbodem
  • Afvoer van steile hellingen

 

Als riool in de private en publieke sector

  • Tankstations (gebruik olie-/benzine-/vetbestendige afdichting)
  • Bedrijfskeukens (in combinatie met olie-/benzinebestendige afdichtingen)
  • Waterbeschermingsgebieden Zone II en III 

Huisaansluitingslijn in de particuliere en openbare sector

In de technische installatiebouw in de industrie

Productvoordelen gresbuizen

Gresbuizen voldoen in de volgende opzichten aan de essentiële eisen van een uitstekend rioolstelsel:

Lange levensduur

De levensduur van gresbuizen bedraagt 100 jaar en meer. Hierdoor wordt de constante financiële last van dure renovaties en nieuwbouw tot een minimum beperkt.  

Hoge slijtage- en corrosiebestendigheid

Gresbuizen zijn door hun technische, chemische en fysische eigenschappen absoluut bestand tegen chemische invloeden en mechanische belastingen. 

Geschikt voor extreme omstandigheden

De stijve buislichamen en flexibele verbindingssystemen zorgen ervoor dat de pijpleiding zelfs onder de meest extreme omstandigheden lekvrij blijft en bestand is tegen hogedrukreiniging.

Bijzonder geschikt op het gebied van de Belgische spoorwegen

Onze buizen zijn goedgekeurd door de spoorwegen omdat ze bestand zijn tegen de belasting van meer dan 100 miljoen asoverschrijdingen met een ICE.

Milieuvriendelijk

Gresbuizen zijn 100% recycleerbaar en kunnen na hun levensduur weer in de productcyclus worden opgenomen. Ze worden terug in het productieproces gebracht. 

Minimale onderhoudsinspanning

Minimaal onderhoud en service wordt bereikt door de lange levensduur en de hoogste sterkte en extreme slijtvastheid van de gresproducten. 

Uitstekende zuinigheid

Bovendien maken hun lange levensduur met lage onderhouds- en servicekosten ze op lange termijn tot een economisch alternatief en een kosteneffectieve manier om vaste activa te beschermen.

Verbindingssystemen voor gresbuizen

Onze gresbuizen zijn verkrijgbaar in 3 verschillende varianten:

Steinzeugohr Steckmuffe L Verbindungssystem F

DICTHING L VOLGENS VERBINDINGSSYSTEEM F

Inwendig en uitwendig geglazuurde gresmofbuizen met indrukmof L in de nominale maten DN 100 tot DN 200. De L-dichting bestaat uit een geprofileerde ring voor het centreren van het spie-einde, het afdichtingsmateriaal is van EPDM. 

Steinzeugohr Steckmuffe K Verbindungssystem C

DICHTING K VOLGENS VERBINDINGSSYSTEEM C

Inwendig en uitwendig geglazuurde gresmofbuizen met indrukmof K in de nominale maten DN 200 tot DN 800. De K-dichting bestaat uit een compenserend element in de mof (polyurethaan hard) en een afdichtingselement aan het spie-einde (polyurethaan zacht). 

Steinzeugohr Steckmuffe S VerbindungssystemC

DICHTING S VOLGENS VERBINDINGSSYSTEEM C

Buisverbindingen met S-dichtingen, bestaande uit een keramisch - rubber - afdichting, worden vervaardigd volgens het verbindingssysteem C. Na het bakken worden de mof en het spie-eind met hoge precisie op de vereiste maat geslepen. In de fabriek is een EPDM-afdichtingsring op het spie-einde gemonteerd. Ze zijn compatibel met alle gresbuizen met insteekmof K van dezelfde nominale breedte en draagkrachtklasse en dus onbeperkt uitwisselbaar.

Producteigenschappen buizen

Uitvoering Hoge belasting en normale belasting
Diameter DN 100 - DN 600 - Normale belasting
DN 200 - DN 800 - Hoge belasting
Dichting S, K, L - Normale belasting
S, K - Hoge belasting
Verbindingssystemen F, C - Normale belasting
C - Hoge belasting
Dichtingsmateriaal EPDM - Dichting L, S
PUR - Dichting K
Buislengte 100 - 150 cm afhankelijk van DN en versie

Materiaaleigenschappen buizen

 

Slijtageweerstand am ≤ 0,25 mm
Buigsterkte 18 N/mm²
Biologische resistentie ja
Brandbaarheid niet ontvlambaar 
Chemische bestendigheid pH 0 tot 14
Dichtheid 2,4 bar
Druksterkte min. 100 N/mm²
Elasticiteitsmodulus ~ 50.000 N/mm²
Vorstbestendigheid ja
Hardheid (volgens Mohs) ~ 7
Corrosiebestendigheid ja
Levensduur 150 jaar
Ozonbestendigheid ja
Dwarsbuigingscoëfficiënt 0,25
Druksterkte afhankelijk van de nominale diameter 32 tot 120 kN/m
Verouderingsweerstand bij wisselende belasting ja
Thermische uitzettingscoëfficiënt K -1 ~ 5 x 10–6
Thermische geleidbaarheid ~1,2 W/m x K
Wandruwheid k 0,02 mm
Druksterkte 22 kN/m³
Weerstand tegen hogedrukspoeling 280 bar
Treksterkte 10 tot 20 N/mm²

Functionele eigenschappen van de buisverbindingen

Afdichtingen zijn doorgaans onmisbaar voor de goede werking van de afvalwaterleiding en bevinden zich altijd op de meest kritische punten van technische systemen - bij de buisverbindingen. Essentiële functionele eigenschappen van de afdichting van gresbuizen worden hieronder beschreven.

 

Hoekverdraaiing Bij het ontwerp moet rekening worden gehouden met zettingen in het steungebied, bijvoorbeeld door verzakking, grondwaterstroming of bebouwing. In gresmofverbindingen kunnen hoekverdraaiingen veilig worden bereikt. De dichtheid van de verbinding bij een hoekverdraaiing van de buizen is dus een belangrijk veiligheidsaspect. De minimumvoorschriften zijn gespecificeerd in EN 295 of ZP WN 295, afhankelijk van de nominale maat.
Continuïteit vloei De afmetingen zijn gegarandeerd in ZP WN 295.
Weerstand tegen schuifbelasting Een buisverbinding moet bestand zijn tegen een kortstondige- en een langstondige schuifbelasting wanneer zij wordt getest volgens EN 295-3:2012, punt 21.3. Op een buis moet een externe belasting worden uitgeoefend zodat op de verbinding een minimale schuifbelasting van 25 N/mm nominale afmeting wordt uitgeoefend. De verbinding moet gedurende 15 minuten bestand zijn tegen de testdrukken van 5 kPa (0,05 bar) en 50 kPa (0,5 bar) als bedoeld in EN 295-1:2013, punt 6.2.1, zonder zichtbare lekkage. Indien leidingen en verbindingen bestand moeten zijn tegen continu gebruik onder lage overdruk, moet de beproevingsdruk worden aangegeven. Een onderdeel mag slechts in één verbinding tegelijk worden getest. Verbindingen die deze test doorstaan worden ook als wortelbestendig beschouwd.
Weerstand tegen wortels Gresbuizen en hulpstukken zijn wortelbestendig; de wortelbestendigheid wordt bepaald met de schuifbelastingproef. De overeenkomstige eisen zijn bepaald in EN 295-3.
   

Normen en goedkeuringen

Norm EN 295-1
Aanvullende eisen  Bepaald door certificeringsregeling ZP WN 295.
Algemene opmerking Alle afmetingen - vooral in combinatie met producten van derden - moeten worden gecontroleerd of ze zijn gebaseerd op de specificaties van EN 295 en het certificeringsprogramma ZP WN 295. Onder voorbehoud van technische wijzigingen. 

Aanbevelingen voor gebruik

Mijnbouwzones Geschikt voor gebruik in verzakkingsgebieden dankzij de maatvastheid en de absorptie van schuifspanning door de gresmantel
Beddingmateriaal voor gebroken bouwmaterialen

De instructies van de fabrikant voor de aanleg van leidingen geven de korrelgrootte voor gebroken bouwmaterialen in de leidingzone aan en komen overeen met de instructies in DWA A 139. 

Mengsels van gebroken zand met maximale korrelgrootte:

11 mm < DN 900

20 mm ≥ DN 1000.

De korrelgrootte moet worden gesorteerd.

Installatie bij vorst

De weerstand en functie van de afdichtingen bij temperaturen onder het vriespunt worden gegeven en getest volgens EN 295. Volgens deze norm moeten buisverbindingen bestand zijn tegen cyclische temperatuurwisselingen tussen -10°C en +70°C zonder zichtbare schade.

Voor installatie bij vorst geldt: Bij installatie bij temperaturen onder 0°C moet u ervoor zorgen dat er voldoende smeermiddel wordt gebruikt om de verhoogde insteekkrachten te verminderen.

Ondiepe kanalen/lage overlapping Gresbuizen kunnen gebruikt worden voor wegenbelasting vanaf een inbouwdiepte van 0,5 m, afhankelijk van de grond en de buisafmetingen.
Drinkwaterbeschermingsgebied Gresbuizen en hulpstukken zijn geschikt voor gebruik in waterwingebieden II en III. 

benor

Zowel voor openbare als voor particuliere projecten is het BENOR-label de belangrijkste kwaliteitsgarantie voor uw bouwmaterialen. Ga naar de BENOR attesten voor de gres producten. 

Aerial view of construction site with symbols in hexagons appearing as overlay.
Aerial view of construction site with symbols in hexagons appearing as overlay.

Contacteer ons

Een vraag of verzoek? We helpen u graag verder!

Email

Downloads

Vind hier de meest gevraagde downloads.

Downloads
Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Contacteer ons

Heeft u een vraag of een specifiek verzoek? Kies dan een van onderstaande contactmogelijkheden. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terugbellen

Telefoonformulier
We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.
Mailformulier
We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op via e-mail.