De Steinzeug verloopstukken worden gebruikt om verschillende nominale breedten met elkaar te verbinden. Het verloop is gelijk met de bodem. Verloopstukken worden vooral gebruikt in de afwatering van eigendommen, omdat in de gemeentelijke riolering de verandering van de nominale breedten meestal alleen in schachtconstructies mag worden uitgevoerd.


U kunt kiezen tussen de versie van het verloopstuk met indrukmof L op het verbindingssysteem F voor de kleinere nominale breedtes (DN1 100/ DN2 125 - DN1 150/DN2 200) en de versie met indrukmof LK/KK op het verbindingssysteem FC/CC voor de grotere nominale breedtes (DN1 150/ DN2 200 - DN1 250/DN2 300). De verloop is op hetzelfde niveau als de inversie. 

 

Producteigenschappen verloopstuk

Uitvoering Normale belasting (KERA.Base)
Diameters DN 1: 100 - 250 
DN 2: 125 - 300
Dichting L, LK, KK
Verbindingssystemen F, CC, FC
Buislengte 25 cm

materiaaleigenschappen verloopstuk

 

Slijtageweerstand am ≤ 0,25 mm
Buigsterkte 18 N/mm²
Biologische resistentie ja
Brandbaarheid niet ontvlambaar
Chemische bestendigheid pH 0 tot 14
Dichtheid 2,4 bar
Druksterkte min. 100 N/mm²
Elasticiteitsmodulus ~ 50.000 N/mm²
Vorstbestendigheid ja
Hardheid (nach Mohs) ~ 7
Corrosiebestendigheid 0,05 l/m
Levensduur 100 jaar en meer
Ozonbestendigheid ja
Dwarsbuigingscoëfficiënt 0,25
Druksterkte afhankelijk van de nominale diameter 32 tot 120 kN/m
Verouderingsweerstand bij wisselende belasting  ja
Thermische uitzettingscoëfficiënt K -1 ~ 5 x 10–6
Thermische geleidbaarheid ~1,2 W/m x K
Wandruwheid k 0,02 mm
Druksterkte 22 kN/m³
Weerstand tegen hogedrukspoeling 280 bar
Treksterkte 10 tot 20 N/mm²

Functionele eigenschappen van de buisverbindingen

Afdichtingen zijn doorgaans onmisbaar voor de goede werking van de afvalwaterleiding en bevinden zich altijd op de meest kritische punten van technische systemen - bij de buisverbindingen. Essentiële functionele eigenschappen van de afdichting van gresbuizen worden hieronder beschreven.

 

Hoekverdraaiing Bij het ontwerp moet rekening worden gehouden met zettingen in het steungebied, bijvoorbeeld door verzakking, grondwaterstroming of bebouwing. In gresmofverbindingen kunnen hoekverdraaiingen veilig worden bereikt. De dichtheid van de verbinding bij een hoekverdraaiing van de buizen is dus een belangrijk veiligheidsaspect. De minimumvoorschriften zijn gespecificeerd in EN 295 of ZP WN 295, afhankelijk van de nominale maat.
Continuïteit vloei De afmetingen zijn gegarandeerd in ZP WN 295.
Weerstand tegen schuifbelasting Een buisverbinding moet bestand zijn tegen een kortstondige- en een langstondige schuifbelasting wanneer zij wordt getest volgens EN 295-3:2012, punt 21.3. Op een buis moet een externe belasting worden uitgeoefend zodat op de verbinding een minimale schuifbelasting van 25 N/mm nominale afmeting wordt uitgeoefend. De verbinding moet gedurende 15 minuten bestand zijn tegen de testdrukken van 5 kPa (0,05 bar) en 50 kPa (0,5 bar) als bedoeld in EN 295-1:2013, punt 6.2.1, zonder zichtbare lekkage. Indien leidingen en verbindingen bestand moeten zijn tegen continu gebruik onder lage overdruk, moet de beproevingsdruk worden aangegeven. Een onderdeel mag slechts in één verbinding tegelijk worden getest. Verbindingen die deze test doorstaan worden ook als wortelbestendig beschouwd.
Weerstand tegen wortels Gresbuizen en hulpstukken zijn wortelbestendig; de wortelbestendigheid wordt bepaald met de schuifbelastingproef. De overeenkomstige eisen zijn bepaald in EN 295-3.
   

Normen en goedkeuringen

Norm EN 295-5
Aanvullende eisen Bepaald door certificeringsregeling ZP WN 295.
Algemene opmerking Alle afmetingen - vooral in combinatie met producten van derden - moeten worden gecontroleerd of ze zijn gebaseerd op de specificaties van EN 295 en het certificeringsprogramma ZP WN 295. Onder voorbehoud van technische wijzigingen.

benor

Zowel voor openbare als voor particuliere projecten is het BENOR-label de belangrijkste kwaliteitsgarantie voor uw bouwmaterialen. Ga naar de BENOR attesten voor de gres producten. 

Aerial view of construction site with symbols in hexagons appearing as overlay.
Aerial view of construction site with symbols in hexagons appearing as overlay.

Contacteer ons

Een vraag of verzoek? We helpen u graag verder!

Email

Downloads

Vind hier de meest gevraagde downloads.

Downloads
Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Contacteer ons

Heeft u een vraag of een specifiek verzoek? Kies dan een van onderstaande contactmogelijkheden. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terugbellen

Telefoonformulier
We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.
Mailformulier
We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op via e-mail.