Rioolrenovatie met DURA.CL by Channeline

Rioolrenovatie met elementen op maat

“Form follows function” – bij oude afvalwatersystemen is dit principe in de praktijk meestal omgekeerd: de leidingen hebben een complexe vorm, zijn vaak nog gemetseld en tegelijkertijd steeds vaker toe aan renovatie. Omdat we in de te renoveren rioolstreng vaak leidingen met verschillende doorsneden, knikken of bochten met verschillende radiussen tegenkomen, moet een draagkrachtige oplossing zich aan deze verschillende vormen kunnen aanpassen.

Dat is nu precies de kracht van het systeem van DURA.CL by Channeline. De elementen van dit systeem zijn vervaardigd uit een zeer sterke en bestendige glasvezelversterkte kunststof (GVK) en worden precies passend gemaakt voor het hele rioolsysteem. Alle vormen, doorsneden en wanddikten worden individueel geproduceerd naargelang de eisen van het project.

Dankzij de versterking met glasvezels kunnen bovendien elementen met een relatief dunne wand worden geproduceerd. Daardoor kan met het DURA.CL by Channeline systeem de maximale hydraulische capaciteit van de bestaande riolering behouden worden.

Wilt u meer informatie? Wij geven u graag advies over profieldoorsneden, technische details, installatie en aansluitontwerpen.

Gedeeltelijke rioolrenovatie

Wanneer een leiding enkel beschadigd is ter hoogte van de vloeilijn of de kruin, is een volledige sanering economisch niet altijd zinvol. Bij toegankelijke rioolsystemen bekleden we de bodem daarom vaak met schaaldelen. 

Zijn de leidingen ter hoogte van de vloeilijn beschadigd? Dan wordt het te saneren gedeelte bekleed met stabiele, corrosiebestendige schalen. De bermen aan de zijkant kunnen mee gerenoveerd worden. Daarbij maakt het niet uit of bij de overgang van bodemelement naar berm sprake is van rechte of scherpe hoeken. De schaaldelen worden in de leiding met elkaar verbonden en waterdicht aan elkaar gelijmd. Daardoor is dit systeem ook heel geschikt op bouwplaatsen met weinig ruimte voor toegangsputten.

DURA.CL Teilsanierung - Teaser

Volledige rioolrenovatie

 

Bij grootschalige schade of regelmatig terugkerende schade in veel delen van het rioolsysteem is een volledige renovatie de meest voor de hand liggende oplossing. 

Bij volledige renovatie van de leiding laat het DURA.CL by Channeline systeem toe om dit op de meest optimale wijze uit te voeren. De nieuwe elementen kunnen zowel modulair ingebracht worden alsook in 1 stuk.

Deze flexibiliteit laat toe om het panelen in subonderdelen in te voeren, daar waar de toegang beperkter is. Bij eenvoudigere toegang kan het element nog steeds in zijn geheel ingebracht worden zodat het tijdsrendement optimaal is.

De bij beide methoden ontstane ringspleet wordt vervolgens met een speciale, pompbare mortel opgevuld. Zo ontstaat in een paar arbeidsstappen een nieuwe leiding in de oude leiding met dezelfde levensduur als een volledig nieuwe leiding.

 

Volledige rioolrenovatie | Meerdelige profielen

Bij lastige transportomstandigheden, moeilijk toegankelijke rioleringen en zeer grote leidingen zijn vaak meerdelige elementen nodig die pas op de bouwplaats worden verlijmd. Dit gebeurt boven- of ondergronds met onze gepatenteerde messing- en groefconstructie. De elementen worden opgedeeld op plaatsen waar de minste krachten op de latere verlijming inwerken.

DURA.CL Vollprofil - Teaser

Volledige rioolrenovatie | Profielen op maat

Voor het bekleden van grote leidingen kunnen we vrijwel elke denkbare profielvorm maken. Dankzij de pasnauwkeurige vervaardiging van de elementen wordt het debietverlies door de vermindering van de buisdoorsnede tot een minimum beperkt. Vooral in historische, gemetselde of van stampbeton gemaakte hoofdrioleringen in een gevoelige omgeving is dit de ideale oplossing.

DURA.CL - Vollsanierung - Teaser

WAt MAakt DURA.CL by channeline zO speciaal?

De elementen van DURA.CL by Channeline zijn heel stijf en stabiel, maar hebben toch relatief dunne wanden. Dit systeem verschilt op een aantal belangrijke punten van andere GVK-buizen.

Over het algemeen bestaan GVK-buizen uit verschillende lagen met hars geïmpregneerde glasvezels met zand als toeslagstof. Ze verkrijgen hun stijfheid pas als de wand dik genoeg is. Elementen van DURA.CL by Channeline verkrijgen hun robuustheid en stijfheid door een speciale kern van polymeren en toeslagstoffen en de sandwichconstructie van de elementen. 

Het productieproces van deze sandwichconstructie wordt continu zeer nauwkeurig gemonitord en aangestuurd. Hierdoor is altijd een zeer betrouwbare verbinding van alle lagen gegarandeerd.

 

Het perfecte materiaal

EIGENSCHAPPEN VAN DURA.CL by Channeline

 

  Korte termijn Lange termijn
Buigmodulus (EN ISO 11296-4 en EN ISO 178) ≥ 10.000 N/mm² ≥ 5.300 N/mm²
Weerstand tegen doorbuiging (EN ISO 11296-4 en EN ISO 178) ≥ 120 N/mm² ≥ 63,6 N/mm²
Breukrek (EN ISO 11296-4 en EN ISO 178) ≥ 1,2 %  
Breukrek in zuur milieu (ISO 10952 en ISO 10928 methode A)   ≥ 1,0 %
Treksterkte (bij actieve deel) in omtreksrichting (ISO 8513:2016 methode A) ≥ 90 N/mm² ≥ 47,7 N/mm²
Treksterkte (bij actieve deel) in lengterichting (ISO 8513:2016 methode A) ≥ 45 N/mm² ≥ 22,5 N/mm²
Ruwheidscoëfficiënt Ks 0,03  
Poisson coëfficiënt 0,30  
Dichtheid geen lekkages  
Erosie Darmstadt-testmethode EN 295-3 < 20 mm na 100.000 cycli  
Barcol-hardheid NF T57-106 > 30  
Weerstand tegen dwarskracht GN 4-34-02, p. 6 ≥ 1 N/mm²  

Thermische stabiliteit

- Glass transitie temperatuur EN ISO 11357-2
- Vloeibaar effluent
- Omgevingslucht

 

≥ 70 °C
0 °C tot 35 °C
-25 °C tot +50 °C

 

Normen en certificeringen

Richtlijn WIS 4-34-02 WRC-materiaalnormen voor GVK
ASTM D3262 Standaardspecificatie voor afvalwaterleidingen van GVK 
SBS 5480

Standaardspecificatie voor buizen en hulpstukken van GVK voor de watervoorziening en riolering

ISO 16611 Plastic leidingsystemen voor drainage en afvalverwerking zonder druk - Niet-ronde leidingen en hun verbindingen gemaakt van glasvezelversterkte, thermohardende kunststof gebaseerd op onverzadigde polyesterharsen - Afmetingen, eisen en testen
ISO-certificeringen
  • ISO 9001: 2015
  • ISO 14001: 2015
  • ISO 45001: 2018
QB (CSTB)-certificering 

26/01-296 volgens de norm Avis Technique nr. 17/15-296 

BENOR (BCCA)-certificering

conform PTV BB-652-100

benor

Zowel voor openbare als voor particuliere projecten is het BENOR-label de belangrijkste kwaliteitsgarantie voor uw bouwmaterialen. Ga naar de BENOR attesten voor de gres producten. 

Aerial view of construction site with symbols in hexagons appearing as overlay.
Aerial view of construction site with symbols in hexagons appearing as overlay.

Uw aanspreekpunt

Jens Barbieur

Technical Account Manager Infra - Vlaanderen

+32 478 609 451

Terugbellen

Downloads

Vind hier de meest gevraagde downloads.

Downloads
Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Contacteer ons

Heeft u een vraag of een specifiek verzoek? Kies dan een van onderstaande contactmogelijkheden. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terugbellen

Telefoonformulier
We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.
Mailformulier
We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op via e-mail.