Rioolrenovatie met DURA.PC

Sanering van begaanbare rioleringsconstructies | Grote diameters

Waterafvoersystemen vormen de ruggengraat van elk rioleringsnet, maar zijn in toenemende mate aan sanering toe. Op het te renoveren traject vertonen vooral oude, gemetselde riolen vaak veranderingen in doorsnede of krommingen en bochten met een verschillende radius. In zulke omstandigheden bewijst DURA.PC, onze modulaire oplossing voor rioolrenovatie, haar waarde. Het systeem is gemaakt van zeer resistent polymeerbeton dat tijdens de productie aan vrijwel elke vorm kan worden aangepast. Naargelang de plaatselijke omstandigheden bieden de hulpstukken talloze aanpassingsalternatieven. Bovendien kan door hoekverdraaiing zonder veel moeite een optimale kromming van de modules worden gerealiseerd.

 

volledige rioolrenovatie met Dura.PC

Naargelang van de vorm van het profiel en de toegankelijkheid op de latere bouwplaats kan de bekleding van het buissegment ter plaatse worden verlijmd zoals bij een gedeeltelijke bekleding. Als alternatief kan de renovatie ook worden uitgevoerd per buissegment.

Voor de renovatie van een segment worden de massieve DURA.PC-profielen vanuit de fabriek kant en klaar aangeleverd. Voor de bekleding van buissegmenten voorzien wij in meerdelige profielen die na een geslaagde montage in het oude riool een uitermate resistente bekleding van de rioolbinnenwand vormen.

Impressionen Einbau DURA.PC

Afhankelijk van de eisen en de randvoorwaarden worden de componenten in het riool met elkaar verbonden door middel van een koude of tandgroefverbinding, en vervolgens met epoxyhars verlijmd.

De ringvormige ruimte, die hierbij ontstaat, wordt vervolgens laagsgewijs opgevuld met grout . Zo wordt in het bestaande riool in enkele stappen een nieuw riool aangelegd, waarvan de levensduur vergelijkbaar is met die van een volledig nieuwe constructie.

Vollsanierung mit DURA.PC - Teaser

gedeeltelijke rioolrenovatie met Dura.PC

Voor de renovatie van toegankelijke riolen wordt bij gedeeltelijke rioolrenovaties vaak gebruik gemaakt van segmentbekleding. Bij beschadiging van het stroomprofiel wordt de bodem van het riool met stabiele, corrosiebestendige schalen bekleed. Deze renovatietechniek is bijzonder geschikt voor riolen met rechte of zelfs scherpe hoeken in de dwarsdoorsnede.Pas in het riool worden de nieuwe profielen waterdicht met elkaar verbonden en gelijmd.

Het voordeel: zelfs wanneer het onmogelijk is om grote installatieschachten in te zetten, kan deze methode worden toegepast.

Dankzij aangepaste montagehulpmiddelen is verlijming ook bij renovatie van de kruin gemakkelijk uit te voeren en biedt het een veilige oplossing voor de verbinding van de componenten. Voor de verschillende kanaalprofielen kunt u voor uw toepassing een ruim gamma aan componenten gebruiken - of samen met ons een volledig nieuwe, voor uw project op maat gemaakte vorm ontwikkelen. 

Teilsanierung mit DURA.PC

WAt MAakt DURA.PC zO speciaal?

DURA.PC elementen worden gegoten uit polymeerbeton, een materiaal dat bestaat uit een harsmengsel met kwarts in verschillende korrelgrootte. Deze samenstelling maakt het tot een uiterst sterk, robuust en duurzaam bouwmateriaal. 

Door zijn uitstekende eigenschappen is het materiaal voorbestemd voor gebruik bij riool- en putrenovaties, waar hoge eisen worden gesteld aan mechanisch draagvermogen, permanente slijtvastheid en chemische bestendigheid. Dit resulteert in dé H2S resistente oplossing tot in de kern. 

Door de hoge stabiliteit en de statische en dynamische elasticiteit van het materiaal kunnen DURA.PC-elementen met een vrij geoptimaliseerde wanddikte worden vervaardigd. Waar andere oplossingen hun grenzen bereiken, wordt renovatie met DURA.PC dan vanuit technisch oogpunt bijzonder interessant.

Alle vormen, dwarsdoorsneden en wanddiktes kunnen op maat worden gemaakt en afgestemd op de eisen van het betreffend project. Dat is door het unieke productieprocédé ook economisch goed haalbaar.

 

Eigenschappen DURA.PC

DURA.PC - elementen bestaan voornamelijk uit polyesterhars, kwartszand en een aantal bijkomende toevoegingen in een vaste verhouding. Dit resulteert in een bijzonder slijtvast materiaal.

Eigenschappen DURA.PC

 

Erosiebestendigheid 0,14 mm bij 100.000 belastingscycli volgens de Darmstadt-methode
Weerstand tegen doorbuiging > 20 N/mm²
Brandveiligheidsklasse B1 (vlamvertragend) - van toepassing op standaard polyesterhars
Brandcode  5.2 (vlamvertragend) - van toepassing op ISO-NPG-hars
Chemische bestendigheid pH0 tot pH14 volgens EN 295 en aan te passen op aanvraag
Druksterkte > 80 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 18.000 N/mm² (korte termijn)
Thermische belastbaarheid bestand tegen een constante temperatuur tot 80 °C, hogere temperaturen op aanvraag 
Wateropname verwaarloosbaar
Levensduur levenslang

Normen en goedkeuringen

Aanvullende eisen Producten en systemen voor de bescherming en het onderhoud van betonconstructies – definitie, eisen, kwaliteitsbewaking en conformiteitsbeoordeling
Deel 4: Lijmen voor constructies
Algemene mededeling 

Voor buissegmentbekleding adviseren wij de procedure volgens DIN EN 15885: "Classificatie en kenmerken van technieken voor de renovatie, reparatie en vernieuwing van riolen en leidingen" en DWA-fiche143-4: "Installatieprocedures (buissegmentbekleding) voor toegankelijke riolen, afvoeren en constructies".

Voor enkele buisvoeringen adviseren wij de toepassing van DIN EN 15885 of DWA-fiche 143-12: "Renovatie van afvalwaterleidingen en riolen met geprefabriceerde buizen met en zonder ringvormige ruimte enkele processen".

putrenovatie met dura.pc

Vernieuwing van de binnenzijde van de put met DURA.Port: de renovatie van mangaten gebeurt meestal in twee stappen. Eerst wordt de bodem van de put hersteld met modulaire halfschalen en geprefabriceerde bermplaten uit polymeerbeton.

Daarna wordt het opzetstuk bekleed met geprefabriceerde, corrosiebestendige segmenten, die in de put worden verlijmd. Door het gebruikte materiaal zijn de dunne wanden een groot voordeel, omdat zo de vrije ruimte maximaal behouden blijft.

DURA.Port Explosionsgrafik

Uw aanspreekpunt

Jens Barbieur

Technical Account Manager Infra - Vlaanderen

+32 478 609 451

Terugbellen

Downloads

Vind hier de meest gevraagde downloads.

Downloads
Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Contacteer ons

Heeft u een vraag of een specifiek verzoek? Kies dan een van onderstaande contactmogelijkheden. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terugbellen

Telefoonformulier
We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.
Mailformulier
We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op via e-mail.