Putrenovatie met DURA.Port

Het modulaire systeem uit polymeerbeton

In elk rioolnetwerk zijn er veel bestaande putten aan renovatie toe, en dat aantal groeit elke dag. Als een verouderde riolering gesaneerd moet worden, geldt dat meestal ook voor de putten en constructies in dat netwerk. Die renovatie wordt voor de beheerder een alsmaar belangrijkere opdracht. De laatste jaren is de gestage aantasting van putten en putconstructies door bijvoorbeeld agressief afvalwater, grondwater, gronddruk of verkeer, alsmaar gestegen. Bovendien zorgt het gescheiden stelsel ervoor dat het afvalwater steeds geconcentreerder wordt. Materialen die in het verleden duurzaam en betrouwbaar waren, zijn niet meer zo goed bestand tegen de hedendaagse erosie. Daardoor ontstaan vaak zware beschadigingen. Vaak zijn dat : 

  • corrosie door zwavelstofsulfide
  • defecte klimijzers
  • lekken bij de aansluitingen en in de putwand
  • scheurtjes en gaten
  • defecte bermen en vloeilijn

Beschadigde putten kunnen hun functie niet meer feilloos vervullen en dienen bijgevolg gesaneerd te worden. Het DURA.Port-systeem biedt voor de renovatie van het stroomprofiel, de bermen, de putwanden en de dekplaten een geschikte en duurzame oplossing. Toevoerleidingen kunnen op om het even welk punt in de put met de gebruikelijke renovatietechniek vakkundig worden aangesloten en complexe stroomprofielen worden ter plekke meteen bijgewerkt.

Aangezien alle bouwelementen via een standaardopening DN 700 worden ingeschoven, zijn storende en dure grond- en wegwerkzaamheden overbodig, en kan de noodzakelijke drooghouding tot een minimum worden beperkt. Op zijn beurt zorgt de stevige verbinding van de saneringselementen met de bestaande put voor een verhoging van de statische belastbaarheid van de constructie.

WAt MAakt het materiaal DURA.PC zO speciaal?

DURA.PC elementen worden gegoten uit polymeerbeton, een materiaal dat bestaat uit een harsmengsel met kwarts. Deze samenstelling maakt het tot een uiterst sterk, robuust en duurzaam bouwmateriaal. 

Door zijn uitstekende eigenschappen is het materiaal voorbestemd voor gebruik bij riool- en putrenovaties, waar hoge eisen worden gesteld aan mechanisch draagvermogen, permanente slijtvastheid en chemische bestendigheid. Dit resulteert in dé H2S resistente oplossing tot in de kern. 

Door de hoge stabiliteit en de statische en dynamische elasticiteit van het materiaal kunnen DURA.PC-elementen met een geoptimaliseerde wanddikte worden vervaardigd. Waar andere oplossingen hun grenzen bereiken, wordt renovatie met DURA.PC dan vanuit technisch oogpunt bijzonder interessant.

Alle vormen, dwarsdoorsneden en wanddiktes kunnen op maat worden gemaakt zodat het volledig is afgestemd op de eisen van uw project. Het unieke productieproces zorgt ervoor dat wij een performant en economisch interessant systeem op maat van uw noden kunnen aanbieden.

Eigenschappen DURA.PC

DURA.PC – elementen bestaan voornamelijk uit polyesterhard en kwartszand in een specifieke verhouding. Dit resulteert in een bijzonder slijtvast materiaal.

eigenschappen dura.pc

 

Erosiebestendigheid 0,14 mm bij 100.000 belastingscycli volgens de Darmstadt-methode
Weerstand tegen doorbuiging > 20 N/mm²
Brandveiligheidsklasse B1 (vlamvertragend) - van toepassing op standaard polyesterhars
Brandcode  5.2 (vlamvertragend) - van toepassing op ISO-NPG-hars
Chemische bestendigheid pH0 tot pH14 volgens EN 295 en aan te passen op aanvraag
Druksterkte > 80 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 18.000 N/mm² (korte termijn)
Thermische belastbaarheid bestand tegen een constante temperatuur tot 80 °C, hogere temperaturen op aanvraag 
Wateropname verwaarloosbaar
Levensduur levenslang

normen en goedkeuringen

Aanvullende eisen Producten en systemen voor de bescherming en het onderhoud van betonconstructies – definitie, eisen, kwaliteitsbewaking en conformiteitsbeoordeling
Deel 4: Lijmen voor constructies
Algemene mededeling 

Voor buissegmentbekleding adviseren wij de procedure volgens DIN EN 15885: "Classificatie en kenmerken van technieken voor de renovatie, reparatie en vernieuwing van riolen en leidingen" en DWA-fiche143-4: "Installatieprocedures (buissegmentbekleding) voor toegankelijke riolen, afvoeren en constructies".

Voor enkele buisvoeringen adviseren wij de toepassing van DIN EN 15885 of DWA-fiche 143-12: "Renovatie van afvalwaterleidingen en riolen met geprefabriceerde buizen met en zonder ringvormige ruimte enkele processen".

Norm: EN1504

kwalitatief materiaal

DURA.PC bestaat uit 3 hoofdcomponenten: 
 
  • Polyester hars - 13% - Polyester hars met hoge pH-bestendigheid. 
  • Kwartsmateriaal - Mengsel van kwartszand, kwartspoeder en grind voor gladde oppervlakken en een hoge stabiliteit.
  • Additief - Bijv. kalksteen of titaniumdioxide, om bepaalde eigenschappen te waarborgen, zoals een verhoogde weerbestendigheid. 

Op de foto zie je van links naar rechts: het DURA.PC materiaal, de mortel en de bestaande put (beton in dit geval).

 

 

Dura.Port material

tubbing-methode

Voor de rehabilitatie van ronde putten gebruiken wij een methode, die al jaar en dag succesvol wordt toegepast in de tunnelbouw. Doordat we een cirkel maken, zorgt de ringspanning ervoor dat het systeem zelfdragend is. 

De opzetstukken van de put worden door middel van de tubbing-methode met driedelige elementen bekleed. Hiervoor is de dunne wand van het materiaal zeer nuttig, omdat de vrije ruimte zo maximaal behouden blijft (bijv. een put DN 1000 heeft na sanering nog een vrije breedte van 900). Ook voor de overige onderdelen van de put zijn er aangepaste elementen beschikbaar.

Bij de renovatie van stroomprofielen uit gegoten beton of klinkers bieden de DURA.Port-bodemelementen een corrosiebestendige en slijtvaste oplossing. Het bodemelement wordt in het beschadigde stroomprofiel gemonteerd. Door de zwaluwstaartverbinding met het stroomprofiel is een stevige verankering in de putbodem gegarandeerd.

Teaserbild Einbau DURA.Port

DURA.Port installatie

Voor de installatie van de DURA.Port ervaren zowel de rioolbeheerders als de aannemers voordelen. In slechts 7 stappen renoveer je een put. Ontdek meer over het DURA.Port stappenplan. 

Stap 4 cutting plan

Opbouw van de DURA.Port

1. Vloei en Berm

Met het oog op een corrosiebestendig en slijtvast profiel raden wij voor de renovatie van bermen uit gegoten beton of klinkers onze DURA.Port-bermplaten aan.

De tweedelige platen worden via de putopening aangebracht. Door verlijming met het DURA.PC-vloeiprofiel en met de DURA.Port-tubbingelementen ontstaat een dicht en corrosiebestendig bodemelement. 

Op verzoek kunnen de elementen in de fabriek worden voorzien van een antislip-oppervlak. Neem zeker contact met ons op voor meer advies!

DURA.Port Einbau Schachtberme

2. opzetringen

Voor de renovatie van putten uit gegoten beton waarborgen onze DURA.Port-putringen een corrosiebestendige en slijtvaste putbekleding

De driedelige putringen worden via de putopening geplaatst. Een groot voordeel hierbij is dat de put niet volledig wordt ontmanteld maar waarbij het deksel openleggen volstaat. De ringen worden door middel van een felsverbinding enerzijds met elkaar en anderzijds met de bermplaat en de conus verbonden.

Zijn uw putten niet rond? Ook dan heeft DURA.Port een oplossing klaar.

Wij geven u graag advies bij de keuze van de beste oplossing voor uw renovatieproject.

DURA.Port Einbau Tübbinge

3. conus (optioneel)

Indien een conus gewenst is kan een speciaal, vierledig element voor de bekleding worden voorzien. 

Zoals de overige elementen van het systeem wordt ook dit onderdeel via de putopening geïnstalleerd. De elementen zijn uitgerust met een felsverbinding, waardoor zij goed aansluiten op de bovenste putringen.

Om de bevestiging op de oude put te vergemakkelijken kunnen wij de elementen op eenvoudig verzoek al in de fabriek voorzien van verzonken boorgaten– vraag zeker ons advies!

DURA.Port Einbau Konuselement

Uw aanspreekpunt

Jens Barbieur

Technical Account Manager Infra - Vlaanderen

+32 478 609 451

Terugbellen

Downloads

Vind hier de meest gevraagde downloads.

Downloads
Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Contacteer ons

Heeft u een vraag of een specifiek verzoek? Kies dan een van onderstaande contactmogelijkheden. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terugbellen

Telefoonformulier
We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.
Mailformulier
We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op via e-mail.