de duurzame voordelen van doorperstechnieken

26 oktober 2023 | 4 min lezen

Delen:

Hoe optimaliseren we de Belgische rioleringen zonder het milieu te beschadigen en de overlast tot een minimum te beperken? Doorpersingen! Deze methoden voor het aanleggen van leidingen onder de grond bieden aanzienlijke voordelen in vergelijking met traditionele graafwerkzaamheden. 

Pipelife_trenchless_Project_oostakker
Pipelife trenchless KERA.Drive illustration

de impact van traditionele graafwerkzaamheden

Traditionele graafwerkzaamheden voor de aanleg van rioleringen, o.a. open sleufmethoden, kan negatieve gevolgen met zich mee brengen.  Een paar van deze negatieve effecten zijn onder andere: 

  1. Bodemverstoring: Graafwerkzaamheden veroorzaken ernstige verstoringen van de bodem en het landschap, wat kan leiden tot erosie, bodemverontreiniging en verlies van natuurlijke habitat.
  2. CO2-uitstoot: Het gebruik van zware machines en transportvoertuigen tijdens graafwerkzaamheden draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen, wat bijdraagt aan klimaatverandering.
  3. Verlies van groene ruimte: Het aanleggen van bovengrondse infrastructuren zoals wegen en leidingen kan leiden tot het verlies van groene ruimte, wat cruciaal is voor biodiversiteit en luchtkwaliteit.
  4. Verstoring van de lokale gemeenschap: Graafwerkzaamheden veroorzaken vaak overlast voor de lokale gemeenschap, met inbegrip van verkeersopstoppingen, geluidshinder en tijdelijke afsluitingen van wegen.
Vortrieb Steinzeug
footprint shape in the 3d forest

Doorperstechnieken als Duurzaam Alternatief

Doorperstechnieken bieden een duurzaam alternatief voor deze negatieve milieu-impact. Hier is hoe doorperstechnieken bijdragen aan een verminderde ecologische voetafdruk:

 

1. Minimale bodemverstoring

2. Verminderde CO2-uitstoot

3. Behoud van groene ruimte

4. Verminderde overlast voor de directe omgeving

1. Minimale Bodemverstoring

Een van de meest opvallende voordelen van doorperstechnieken is het verminderen van bodemverstoring. In plaats van grootschalige graafwerkzaamheden te verrichten, maken doorperstechnieken gebruik van geavanceerde boor- en tunnelingstechnieken om leidingen en kabels onder de grond te plaatsen. Dit minimaliseert schade aan het landschap en behoudt de natuurlijke integriteit van de bodem. Tevens wordt de impact van eventueel vervuilde bodems – zoals PFAS-gronden – geminimaliseerd door afvoer van deze gronden te vermijden.

2. Verminderde CO2-Uitstoot

Doorperstechnieken vereisen minder gebruik van zware machines en transportvoertuigen in vergelijking met traditionele graafwerkzaamheden. Hierdoor wordt de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderd, waardoor doorperstechnieken een milieuvriendelijkere optie zijn die bijdraagt aan het verminderen van klimaatverandering.

3. behoud van groene ruimte

Het gebruik van doorperstechnieken minimaliseert de impact op groene ruimtes en natuurgebieden. Hierdoor kunnen ecosystemen behouden blijven, wat essentieel is voor de biodiversiteit en het behoud van de natuurlijke omgeving.

4. Verminderde Overlast voor de directe omgeving

Doorperstechnieken leiden tot minder overlast voor de directe omgeving. Er zijn geen grote graafwerkzaamheden vereist, wat resulteert in minder verkeersopstoppingen, geluidshinder en verstoring van het dagelijks leven van de bewoners en handelaars.

Pipelife en doorpersing

Pipelife heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in de doorperstechnologie. Zo bieden wij de KERA.Drive doorpersbuizen aan. Doordat de gres doorpersbuizen over een dikkere wand beschikken, zijn ze uitermate geschikt voor langere doorpersingen waar hogere perskrachten vereist zijn. 

Detail 2 Vortrieb Passstücke

Downloads

Vind hier de meest gevraagde downloads.

Downloads
Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Contacteer ons

Heeft u een vraag of een specifiek verzoek? Kies dan een van onderstaande contactmogelijkheden. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terugbellen

Telefoonformulier
We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.
Mailformulier
We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op via e-mail.