10 Verkoelende tips voor op een té warme werf

22 augustus 2023 I 4 min lezen

Delen:

Warme zomerdagen, eindelijk zijn ze er... Maar op de werf hou je liever niet alleen het hoofd, maar ook je lichaam koel. Dat is niet alleen belangrijk voor je eigen comfort, maar ook voor je veiligheid en productiviteit. We geven je graag 10 verfrissende tips mee voor een warme zomerdag op de werf: 

Overwork. Tired man in bright vest taking off his protective helmet and touches face with hand standing near pile of bricks at construction site on fine day
two hands under sparkling fresh drinking water of a well

1. Draag luchtige kleding

Kies voor lichte, ademende en loszittende kleding. Synthetische stoffen kunnen warmte vasthouden, dus kies liever voor natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen. Werk je buitenshuis, bescherm dan ook je hoofd en gezicht tegen de zon met je werkhelm of een pet. 

2. Maak gebruik van schaduw

Zoek indien mogelijk schaduwrijke plekken op de werf om te werken en zeker om pauze te nemen. 

3. Drink voldoende water

Zorg ervoor dat je altijd voldoende water bij je hebt en drink regelmatig, zelfs als je geen dorst hebt. Hydratatie is key om je lichaamstemperatuur te reguleren en je energie op peil te houden.

4. Plan je werkzaamheden slim

Probeer de meest fysiek veeleisende taken uit te voeren tijdens de koelere uren van de dag, zoals 's ochtends vroeg of laat in de middag. Vermijd indien mogelijk het werken tijdens de heetste uren, wanneer de zon op zijn hoogtepunt staat.

5. Neem regelmatig pauzes

Gun jezelf en je medewerkers vaker een pauze om uit te rusten en af te koelen. Zoek een koele of schaduwrijke plek om even tot rust te komen, water te drinken en wat af te koelen. 

6. Gebruik koelende accessoires

Maak gebruik van koelende accessoires zoals een verkoelende nekhanddoek of een vernevelaar. 

7. Werk samen met collega's

Werk samen met je collega's om de werklast te verdelen en taken af te wisselen. Op die manier kun je de tijd in de hitte beperken en elkaar helpen om koel te blijven.

8. Ventilatie en luchtcirculatie

Zorg voor voldoende ventilatie en luchtcirculatie op de werf. Met ventilatoren of draagbare luchtkoelers kan je een deugddoende, verfrissende luchtstroom creëren. 

9. Gebruik zonnebrandcrème

Zeker als je buitenshuis aan het werk bent, is insmeren de boodschap! 

10. KIES VOOR VERFRISSENDE SNACKS

Watermeloen, komkommer of sappige citrusvruchten helpen je lichaam af te koelen. Bovendien bevatten ze veel water zodat ze ook helpen gehydrateerd te blijven. 

Door deze tips toe te passen, kun je jezelf nog beter beschermen tegen de hitte en een aangenamere, koelere werkomgeving creëren.

Vergeet niet: safety first! Ook bij heel warm weer is het belangrijk om de veiligheidsvoorschriften op de werf te respecteren en de juiste, veilige werkkledij te dragen. Liever een paar extra pauzes inlassen, dan in te boeten op je veiligheid! 


Downloads

Vind hier de meest gevraagde downloads.

Downloads
Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Contacteer ons

Heeft u een vraag of een specifiek verzoek? Kies dan een van onderstaande contactmogelijkheden. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terugbellen

Telefoonformulier
We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.
Mailformulier
We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op via e-mail.