Pipelife Infra ondersteunt ontharding van Hasseltse speelplaatsen

19 september 2022 | 2 min lezen

Delen:

Samen werken aan vergroening

In totaal ontstaat er meer dan 2.000 vierkante meter groen op verschillende Hasseltse speelplaatsen door de verdwijning van asfalt en klinkers. Door de speelplaatsen te ontharden ontstaat er groen om in te spelen, in te leren, om van te proeven, … Met meer natuurlijke schoolomgevingen verhoogt de stedelijke veerkracht tegen een veranderd klimaat.

Vergroening speelplaats
Vergroening speelplaats

Goed voor omgeving

Het nieuwe schooljaar is van start, voor vele scholen betekent dit een oppimping van de klaslokalen. Stad Hasselt werkte met elf Hasseltse basis- en secundaire scholen samen om hun speelplaats klimaatrobuuster, meer biodivers én gezonder in te richten. Het mentale welzijn van jongeren wordt steeds meer op de proef gesteld, ingrepen zoals het vergroenen van hun leefomgeving komen dan als geroepen. Studies tonen aan dat een natuurlijke speelplaats zorgt voor een betere mentale gezondheid en zelfs betere schoolprestaties bij kinderen met gedrags- of leerproblemen. Bovendien zouden jongeren minder geneigd zijn om negatief- en pestgedrag te vertonen doordat ze zich minder vervelen. Natuur op school binnenbrengen zal jongeren ook stimuleren om er meer aandacht voor te hebben. Maar ook de omgeving zal baat hebben bij de vergroening. Scholen met natuurrijke speelplaatsen functioneren als belangrijke groene stapstenen die grotere natuurgebieden buiten de stad met elkaar verbinden. Op die manier levert de speelplaats een bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit. 

nuttige toepassing afgekeurde buizen

Voor dit project van stad Hasselt hebben wij aan de 5 basischolen 12 stuks afgekeurde Hasselste gres buizen van diameter 800 geleverd. De gresbuizen dienen voor opvulling van de speelplaats. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld doorheen kruipen. De andere scholen komen in 2023 aan bod. 

De buizen zijn ecologisch verantwoord door enerzijds de lokale Hasseltse productie, en anderzijds de bijkomende cradle-to-cradle certificeringen. Een ideale combinatie die goed past in het groene plaatje van de scholen. Pipelife staat altijd open voor maatschappelijke bijdragen die een nuttige ecologische toepassing met zich meebrengen. 

 

Vergroening speelplaats
Vergroening speelplaats

bijdrage aan cicrculaire economie ambities van hasselt

Niet alleen werkt de stad in alle ontwerpen van de vergroende speelplaatsen met afgekeurde rioolbuizen. Ook wordt er gewerkt met recuperatiematerialen zoals omgewaaide boomstammen of tweedekeus klinkers. Het past perfect binnen de ambitie van de stad Hasselt om steeds meer te evolueren naar een circulaire economie.

 

Eind 2022 zullen alle speelplaatsen een groene make-over hebben gekregen. Dit onthardingsproject werd mogelijk dankzij de steun van de Vlaamse overheid en de stad Hasselt.


Downloads

Vind hier de meest gevraagde downloads.

Downloads
Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Contacteer ons

Heeft u een vraag of een specifiek verzoek? Kies dan een van onderstaande contactmogelijkheden. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terugbellen

Telefoonformulier
We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.
Mailformulier
We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op via e-mail.