Van insectenhotel tot wildbloementuin: Pipelife bio-ambassadeurs in actie

22 mei 2024 I 3 min lezen

Delen:

22.05 I Wereld biodiversiteitsDAG

Vandaag laten we onze collega's aan het woord. Bij Pipelife kent elke site minstens één bio-ambassadeur. Ontdek hoe ze een belangrijk verschil maken in het behoud en in de bevordering van de natuur op onze sites in Hasselt, Kalmthout, Seneffe en Ninove. 

Frauke & Dieter I Steinzeug-Keramo Hasselt

Naast hun rol als biodiversiteitsambassadeur, werkt Frauke op de Customer Service en Dieter als Sales Engineer.

"We zoeken enerzijds naar kansen op onze locatie om zowel de flora als de fauna te verbeteren en anderzijds promoten we ideeën binnen het bedrijf om de biodiversiteit verder te vergroten. Zo investeerden we vorig jaar in een wildbloementuin en hebben we een paar weken geleden een nieuw insectenhotel geplaatst! Verder volgen we de ontwikkeling van de fauna (bijen, wespen, vlinders) gedurende het jaar om de effecten van het biodiversiteitsplan te volgen." 

biodiversiteitsdag Hasselt

Ik ben trots dat ik mijn passie in mijn werk kan gebruiken en ik vind het een interessante ervaring omdat je je werkplek op een andere manier ontdekt

- Frauke, Steinzeug-Keramo Hasselt

Katrien & Jet I Pipelife Kalmthout

Na hun drukke banen als Finance Manager en Customer Service, zetten Jet en Katrien zich in als bio-ambassadeurs op de Pipelife site in Kalmthout. 

"Na een opleiding door 2 ervaren biologen, kregen we de opdracht om in de lente en zomer enkele keren een vaste route over ons terrein te wandelen. We tellen alle vogels, vlinders en bijen die we zien. Zo kunnen we nagaan of er een stijging of daling is in de populatie. Ook doen we elk jaar mee met 'Maai Mei Niet' om de diversiteit te bevorderen. 

Maar, er zijn ook grotere projecten. Zo hebben we laatst het grasveldje achter ons kantoor omgebouwd tot een tuintje met fruitbomen, struiken en een zitbankje. Een echt win-winscenario, want met goed weer toveren we het tuintje om tot buitenrefter waar we met de collega's gezellig samen lunchen!"

kalmthout biodag

Nicolas I Reddy Seneffe

Nicolas heeft een drukke job als productieverantwoordelijke op deze site, waar we 24/7 inbouwdozen en elektro-accessoires maken.

Vroeger werd het aanplanten van de groene zones rondom de fabriek volledig in de handen van de hovenier gelegd en lag de focus meer op het esthetische aspect. “We denken nu meer na over hoe we de groenzones zo ecologisch mogelijk kunnen aanpakken. We hebben een aantal ‘bandes sauvages’ of wilde boorden aangelegd met inheemse bloemen en hebben een viertal vogelhuisjes opgehangen in hoge bomen. Niet alleen de natuur heeft er baat bij, ook de collega’s genieten van hun pauze in een natuurlijke, rustige omgeving”. In de tuin prijkt ook een jonge appelboom die voor Nicolas een persoonlijke betekenis heeft: “Ik kreeg deze boom cadeau van het gemeentebestuur bij de geboorte van mijn jongste dochter”.  

Met kleine ingrepen wordt al een groot verschil gemaakt voor insecten, bijen en vogels. Later willen ze in Seneffe ook nog insectenhotels gaan plaatsen en extra fruitbomen. Zonder dat ze daar per se aan gezinsuitbreiding moeten voor doen 😉.

Echte groene vingers heb ik niet, maar ik hou wel van een groene omgeving. Daarom heb ik mee mijn schouders gezet onder het biodiversiteitsproject

- Nicolas, Reddy Seneffe

Caroline I Preflex Ninove

Caroline werkt ondertussen een kleine 5 jaar als Internal Sales voor Pipelife buildings. "Voor de Preflex site in Ninove engageer ik mij voor het nemen van initiatieven met het oog op het behoud en de bescherming van beplanting en dieren."

Wat mij motiveerde om biodiversiteitsambassadeur te worden voor Ninove? "Ik vind het een top initiatief en ook in mijn privé houd ik mij graag bezig met bloemen en planten in de tuin. Daarnaast is bio-diversiteit belangrijk voor het milieu en vind ik het leuk om een leefbare, groene en gezonde omgeving te creëren voor de collega’s." 

Elk jaar wordt er een update gegeven over welke insecten, vlinders, vogels en bloemen hier op de plant voorkomen. "Twee maanden geleden hebben we ook een interessante training gehad over bijtjes die we nu kunnen toepassen op onze plant. Zo gaan we hier binnenkort een bijenhotel plaatsen en hebben we ook al lavendel aangeplant."

Ik vind het fijn om bio-ambassadeur te zijn en zo een leefbare, groene en gezonde omgeving te creëren voor de collega's

- Caroline, Preflex Ninove

Downloads

Vind hier de meest gevraagde downloads.

Downloads
Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Contacteer ons

Heeft u een vraag of een specifiek verzoek? Kies dan een van onderstaande contactmogelijkheden. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terugbellen

Telefoonformulier
We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.
Mailformulier
We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op via e-mail.