RAINEO

Raineo: Regenwaterbeheer

Door de groeiende bevolking worden onze steden groter, het klimaat verandert en water wordt schaars. Wij moeten dus oplossingen vinden die onze gemeenschappen beveiligen en die ook het welzijn van onze toekomstige generaties waarborgen.

In dit artikel gaan we dieper in op de toestand in Polen en welke aan water gerelateerde problemen we met efficiënt regenwaterbeheer kunnen oplossen - niet alleen in Polen, maar in alle landen die met soortgelijke problemen kampen.

HOE KAN EEN BETER REGENWATERBEHEER DE WATERCRISIS VERLICHTEN?

We worden geconfronteerd met een reeks problemen zoals dalende grondwaterspiegels, opdrogende rivieren en perioden van droogte die worden onderbroken door korte maar hevige regenval.

Vaak kan de bodem niet alle neerslag van korte en hevige regenbuien gelijktijdig absorberen. De toename van ondoordringbare (met asfalt, beton, enz. bedekte) oppervlakken als gevolg van ontwikkeling en stijgende verstedelijking belemmeren dat regen en smeltwater via de bodem kunnen afvloeien. In plaats daarvan lopen regen en smeltwater naar gecombineerde of hemelwaterriolen die de neerslag naar zuiveringsinstallaties of naar beken, meren en de zee afvoeren. Overstromingen en wateroverlast zijn in stedelijke gebieden een veel voorkomend probleem geworden, omdat de rioleringssystemen niet berekend zijn op de plotse, grote hoeveelheden regen die we vandaag de dag meemaken.

Veel Europese landen worden als gevolg van de klimaatverandering met knelpunten geconfronteerd. Infrastructuur-, milieu- en waterdeskundigen zijn het eens over de manier waarop de risico’s dienen beperkt te worden:

  • Waterhoudende grondlagen aanvullen en voorkomen dat de grondwaterspiegel zakt door regen- en smeltwater bij voorkeur te laten infiltreren daar waar het neervalt.
  • Verhinderen dat verontreinigende stoffen in rivieren, meren en zee terechtkomen.
  • Overstromingen en overlopen voorkomen
  • Water vasthouden en hergebruiken
  • Riolen en zuiveringsinstallaties ontlasten

Hemelwaterbeheer is duidelijk de strategische sleutel. Er zijn talrijke producten en oplossingen op de markt, die vaak maar een deel van de problemen verhelpen. Als gevolg daarvan worden overheden, investeerders en civiele ingenieurs geconfronteerd met tijdrovende keuzes en moeten zij verschillende oplossingen op elkaar afstemmen om de puzzel te vervolledigen.

 

HEMELWATERBEHEER IN ÉÉN WOORD: RAINEO®

Bij Pipelife geloven we dat de ideale oplossing voor hemelwaterbeheer zoveel mogelijk aan water gerelateerde problemen tegelijk moet aanpakken. Aangezien de neerslag van plaats tot plaats en al naargelang de omstandigheden anders moet worden beheerd, dient het ontwerp van de systeemoplossing modulair en flexibel te zijn.

Om de beslissing te vergemakkelijken en ervoor te zorgen dat de onderdelen van het systeem perfect op elkaar aansluiten, hebben we alle mogelijkheden in één concept verpakt : Raineo® Stormwater Solutions.

Hoewel de technologie achter elk onderdeel van het concept geavanceerd en gebaseerd is op jarenlange research en ontwikkeling, is de functie ervan eenvoudig: opvangen - filteren of zuiveren - infiltreren of bufferen - hergebruiken of afvoeren. Elk onderdeel kan afzonderlijk of gecombineerd worden toegepast.

"Het was ons doel om de complexiteit weg te nemen, om een flexibele oplossing te ontwikkelen die in zoveel mogelijk hemelwaterscenario's past. Veiligheid en installatiegemak waren een van onze belangrijkste aandachtspunten bij de ontwikkeling van de Raineo® Stormboxen", zegt Karol Marzejon. 

 

INFILTRATIE OF DEMPING? RAINEO® STORMBOX IS HET ANTWOORD 

Het hangt van veel factoren af of u kiest voor infiltratie of buffering. Beide kunnen echter met één systeem worden aangepakt: Raineo® Stormboxen.

Regenwater en smeltwater via gecontroleerde infiltratie weer in de bodem brengen is gunstig voor het grondwaterpeil en voor de watervoerende lagen. Naast het behoud van een natuurlijke watercyclus, is Stormbox infiltratie niet alleen ecologisch maar ook economisch duurzaam voor zowel private als openbare voorzieningen door lagere rioolheffing, verminderde belasting van riolen, zuiveringsinstallaties en overstorten, en voor overstromingspreventie.

Hemelwaterretentie ontlast ook gecombineerde en hemelwaterriolen, maar werkt volgens een ander principe. Neerslag en smeltwater worden bij pieken opgeslagen en geleidelijk afgevoerd naar het gecombineerde rioolstelsel. Dat helpt om overbelasting van de noodzakelijke rioolcapaciteit tegen te gaan en voorkomt overstorten, de daaruit voortvloeiende verontreiniging en kostelijke overstromingsschade. Waterhergebruik is een andere mogelijkheid die steeds populairder wordt.

 

Voordelen raineo:

 

  • Ruimtebesparend ontwerp en capaciteit: elke Stormbox II eenheid heeft een capaciteit van 413 l, het flexibel boxontwerp maakt een aangepaste horizontale en verticale indeling mogelijk.
  • Sterkte: Stormbox II is een van de sterkste regenwaterboxsystemen op de markt. Met een verticale belastbaarheid van 700 kN/m2 zijn de boxen sterk genoeg om meer dan 11 olifanten of ongeveer 5 bussen per 1 m² te weerstaan.
  • Veilige en snelle installatie: nooit eerder was de installatie van stormboxen sneller en veiliger. In tegenstelling tot vergelijkbare producten worden de Stormboxen II niet meer met hulpclips, maar via een schuif- en kliksysteem veilig gemonteerd.
  • Eenvoudig en veilig onderhoud: straalreinigers en inspectierobots gaan gemakkelijk door het systeem en schade aan geotextiel door de hogedrukwaterstraal is uitgesloten dankzij het slimme ontwerp van de muurplaat.

 

SAMENWERKING EN INNOVATIE LOSSEN ONZE UITDAGINGEN OP

De 21e eeuw is zeker het tijdperk van veranderingen, zowel wereldwijd als lokaal. Even snel als de technologie vooruitgaat, worden we geconfronteerd met snelle veranderingen op milieu-, economisch en sociaal gebied. Naast alle positieve veranderingen moeten we helaas ook het hoofd bieden aan nieuwe uitdagingen. Vooral milieuproblemen worden steeds zichtbaarder. De tekenen van klimaatverandering kunnen niet meer genegeerd worden en het is duidelijk dat de impact ervan zal toenemen. Gelukkig beschikken we over technologie, knowhow en de juiste partners om oplossingen te vinden voor een veiliger en comfortabeler leven en om ons voor te bereiden op toekomstige behoeften.

Downloads

Vind hier de meest gevraagde downloads.

Downloads
Heeft u niet gevonden wat u zocht?

Contacteer ons

Heeft u een vraag of een specifiek verzoek? Kies dan een van onderstaande contactmogelijkheden. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terugbellen

Telefoonformulier
We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.
Mailformulier
We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op via e-mail.